torsdag 6. februar 2014

På tur i Oslo #3~ Bakekurs, regnskap og messe

Tirsdag 04.02.14:
God morgen!
Nå har det gått noen dager, og jeg har litt å oppdatere. Kan jo begynne med slutten og nå er jeg på Perminalen. 

Igår kveld var jeg på kurs med Anne Spurkland, forfatteren av Frie Kaker. Dette er boken som kalles BOKEN hjemme hos oss, og som vi bruker mest.
Anne har også en nettside som oppdateres jevnlig. Hun hjalp oss svært mye i forbindelse med bakingen til bryllupet, og det var hun som ga meg håp om at dette skulle jeg faktisk klare uten å kun ha to typer muffins og gele.
Kurset ga mer utbytte enn jeg hadde håpet på, ikke minst for å få snakke med noen andre som er på samme bakeplanet som meg. Anne har så mye kunnskap om kjemien og hjelper meg å bruke kunnskap om byggestenene i kosten i kakene.
Hun er virkelig ikke redd for å prøve noe nytt heller, så igår var vi innom gresskarmuffins med banan, gresskarmuffins med kikerter (sammenlikne saftighet, smak, struktur osv) og ikke minst en bløtkake helt fri for egg, melk og gluten.
Den kremen vi lagde til den var fantastisk med smak av hvit sjokolade og vanilje. Namnamnam!

Det å lage sukkerbrød (bløtkakebunn) uten egg og gluten er en utfordring, og igår var det lecithin som var hjelpemiddelet for å få kapslet luften inn i kakedeigen (hvis det går an å si det sånn). Litt som såpe. Det som var ekstra gøy var den melkeblandingen som ble av lecithin og vann når det ble blandet. Til og med olje blandet seg problemfritt.

Jeg er veldig glad for at Anne tok seg tid til dette en mandags kveld.
Jeg gikk derifra med både kaker og gode tips for journalføring av oppskrifter i bagasjen.

Før jeg tok toget fra Hamar igår fikk jeg endelig tak på det nye bladet som Anne har fast spalte i:) Masse inspirasjon!
 
Her er oppskriften på kaken som Hariet lagde til bryllupet vårt i sommer. Fantastisk:)
Når du får dette på et asiatisk spisested er det et godt tegn :)
Hotellfrokost med flere alternativer.
 
De hadde til og med brødskiver og rundstykker. Men ingen innholdsfortegnelse:( Skulle vise seg da jeg fikk sjekket dette senere at begge inneholder glutenfri hvetestivelse. Husker ikke om en av de har eggemasse også.
Disse er med blant annet bokhvete og hirse. Ikke så verst som snack faktisk. Ble en del slik småknask på turen.
Det ble sushi på Hamar også, og fra nå av er det et klart førstevalg på tur.  

På Hamar fikk jeg i tillegg til sushi snakket mye med min mor om regnskap, overføring til AS, moms, skatteregler osvosv. Egentlig lurer jeg på hvor mye jeg husker, for det ble mye info.
Vi fikk også snakket en del om forretningsmodellering og struktur i firmaet. Målet mitt er å etterhvert kunne jobbe mest med produktutvikling, så jeg er spent på veien dit. Det er mange oppgaver som skal gjøres som ikke er direkte baking. 

Jeg besøkte også tante Gerdas (og sniker meg litt inn på de fleste bakerier og spisesteder for å få inspirasjon).  På tante Gerda har de startet opp med få ressurser og har en herlig og avslappet atmosfære. Jeg snakket en del med en av eierne og driverne der, og de har fått til noe som er veldig populært. Det hadde vært herlig å få til noe i samme gate med barnevennlig område i tillegg. Vi har ikke de uteområdene de har, men så får vi terrasse etterhvert som kan brukes.
Nå er det viktigste å komme i gang. 

Torsdag 06.02.14
Igår kom jeg hjem fra Oslo. Det kjennes på kroppen at jeg har vært borte hjemmefra lenge, og derfor passet det forholdsvis greit at lakkingen av gulvet i lokalet var litt forsinket. Det skal være ferdig til imorgen så vi kan male ferdig. Utstyr og møbler kan vi ikke ta inn før det har gått noen dager så lakken får herdet. Gleder meg til å se resultatet. 

Smak 2014 på Norges Varemesse var fantastisk. Èn dag var knapt, men samtidig tror jeg at det var nok i denne omgang. Utrolig mye informasjon, kontakter, inntrykk, valgmuligheter og folk på en gang. Og ikke minst mange kataloger å bære for en liten skrott. Kjente da at hjemmets superpappa (man blir superpappa når mamma er borte 5 netter) var savnet. 
Jeg smakte på en god del laks, smoothies og juice, men var likevel glad jeg hadde med meg 2 stk muffins etter bakekurset. Dette var et eldorado for de som kan spise alt, for det bugnet over av sjokolade, is, mat og kaker. (og alkohol for de som er interessert i slik). Glutenfritt, melkefritt, eggefritt, soyafritt og nøttefritt var det litt verre med. Hildekaken hadde stand med Alma, men de hadde kun smaksprøve på sjokoladekaken som da har kakao som jeg ikke kan spise så mye av før jeg får migrene. 
Jeg fikk meldt min interesse for mer informasjon og kontakt med diverse grossister, storhusholdningleverandører og fikk prøvd både vakuum og gass. Veldig mye spennende som sagt. Ganske sikker på at jeg fant en perfekt kjøledisk også.

Status akkurat nå er at jeg må avgjøre helt endelig utforming i lokalet og behovet for inventar og møbler. På messa ble jeg egentlig overbevist om at konveksjonsovn er det rette for meg, men med en nypris på ca 50 000 for en ovn med 5 brett spørs det om det må vente altså. Men lov å ønske seg sant:) 
Vi fikk en telefon fra Skreifestivalen idag (takk Brynhild), så der melder vi oss på. Marsimartnan i Levanger er også svært aktuell, bare vi rekker å komme godt nok i gang til å ha noe å selge. Toget med Rørosmartnan har nok gått, for i år. 
Jeg er litt usikker på om jeg skal importere mel selv eller bruke grossist, men tror det blir det første på en del for å få best kvalitet. Først må jeg få gjort noen endelige vurderinger og sammenligninger.
Lørdag er det årsmøte i NCF Nord- Trøndelag, og jeg vurderer å ta med en kake jeg har i fryseren for å sjekke kvaliteten etter frysing. 

Alt i alt en veldig spennende og nyttig tur med mye utbytte.
Nå fokuserer jeg på å senke skuldrene og å vite at alt ordner seg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar